Allergén kód: 1
Glutént tartalmazó gabonafélék: búza (például tönkölybúza vagy khorasan búza), rozs, árpa, zab, illetve hibridjeik, valamint a belőlük készült termékek. (Kivétel: a búzából készült glükózszirup, beleértve a dextrózt is; búzából készült maltodextrin; árpából készült glükózszirup; alkoholpárlatok, így például a mezőgazdasági eredetű etil-alkohol készítéséhez használt gabonafélék.)
Megjegyzés: „A Bizottság 41/2009/EK rendelete (2009. január 20.) a gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerek összetételéről és címkézéséről” címmel 2009. január 21-én jelent meg. A rendelet 2012. január 1-től hazánkban is kötelezően alkalmazandó. A rendelet alkotói annak tudatában, hogy „a glutén eltávolítása a glutént tartalmazó gabonákból jelentős technikai nehézségeket okoz és komoly gazdasági korlátai vannak,” megenged „kis mennyiségű gluténmaradékot”. A rendelet szövege szerint: „A gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerek, amelyek egy vagy több olyan összetevőt tartalmaznak, vagy ezekből állnak, amelyek a búzát, rozst, árpát, zabot, vagy ezek keresztezett változatait helyettesítik, nem tartalmazhatnak 20 mg/kg-ot meghaladó szinten glutént a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszerben. E termékek címkézése, kiszerelése és reklámozása során a „gluténmentes” kifejezést kell feltüntetni.” Ide tartozik, hogy a „nagyon alacsony gluténtartalmú” kijelentés csak abban az esetben használható, ha az élelmiszer max. 100 mg/kg glutént tartalmaz.
Allergén kód: 2.
Rákfélék és a belőlük készült termékek.
Allergén kód: 3.
Tojás és a belőle készült termékek
Allergén kód: 4.
Hal és a belőle készült termékek, kivéve: vitaminok, vagy karotinoid-készítmények hordozójaként használt halenyv; a sör és a bor derítőanyagaként használt halenyv, vagy vizahólyag.
Allergén kód: 5.
Földimogyoró és a belőle készült termékek
Allergén kód: 6.
Szójabab és a belőle készült termékek. (Kivétel: teljes mértékben finomított szójabab olaj és zsír, etc.)
Allergén kód: 7.
Tej és tejből készült termékek (beleértve a laktózt), kivéve: alkoholpárlatok, így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol készítéséhez használt tejsavó; lakit.
Megjegyzés: A tejet, vagy tejszármazékot tartalmazó termékeknél többnyire csak akkor lehetünk biztosak abban, hogy nem tartalmaznak laktózt, ha a “laktózmentes” jelzővel illetik. A szabvány laktózmentesség magyarországi előírásai (MSZ 1382/1-87) szerint tejcukormentes (laktózmentes) az az élelmiszer, amelynek a tejcukortartalma fogyasztásra kész állapotban legfeljebb 0,1 g/100 g, folyadékoknál 0,1 g/100 cm³.
Allergén kód: 8.
Diófélék (mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia- vagy queenslandi dió) és a belőlük készült termékek.
Megjegyzés: Csak a zárójelben felsoroltak diófélék a jelölésköteles allergének, így a nevében “dió” szót viselő egyéb élelmiszerek, mint például a kókuszdió, a mirtuszdió, vagy a szerecsendió, továbbra sem tárgyai a szabályozásnak.
Allergén kód: 9.
Zeller (a zellermag, a zellergumó és a zellerszál) és a belőle készült termékek
Allergén kód: 10.
Mustár és a belőle készült termékek és azokból készült termékek.
Megjegyzés: a mustárnövény és annak összes része feltüntetésre kell, hogy kerüljön: a mag, a magliszt, a levél, illetve az asztali mustár, a mustárolaj.
Allergén kód: 11.
Szezámmag és a belőle készült termékek
Allergén kód: 12.
Kén-dioxid, illetve az ebben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben.
Megjegyzés: a kén-dioxid vagy szulfit nevének feltüntetése mellett a kémiai nevet is lehet használni, pl. nátrium-hidrogén-szulfit.
Allergén kód: 13.
Csillagfürt (más néven: farkasbab) és a belőle készült termékek
Allergén kód: 14.
Puhatestűek és a belőlük készült termékek